TISZ Festiwal: Lokalne podróże. Warsztaty kulinarne z Pawłem Ochmanem (Weganon)
image

image

Tym razem w naszej pracowni pod patronatem pionierki wegetarianizmu Fani Lewando zagości jeden z głównych promotorów kuchni wegańskiej, a także wielki ekspert od kuchni regionalnej i produktów lokalnych, czyli Paweł Ochman znany jako Weganon!
- 13 października (czwartek), godz. 18.00-21.00 – ODWOŁANE
Wraz z Pawłem wyruszymy w podróż po Polsce, także tej w przedwojennych granicach, i odkryjemy wspaniałe regionalne żydowskie dania. Potrawy, które przygotujemy, będą pełne aromatów, idealnie rozgrzewające w jesienne dni. W warsztatach może wziąć udział każdy, bez względu na poziom zaawansowania umiejętności gotowania. Zachęcamy do przyniesienia swoich pojemników, bo jedzenia będzie tyle, że część zabierzecie do domu!
Podczas warsztatów przygotujemy:
- Kapuśniak żydowski – przygotowywany z białej kapusty z dodatkami rodzynek, korzennych przypraw, pomidorów i migdałów. Niepowtarzalne smaki: słodkie, kwaśne, korzenne. Miękkie rodzynki, lekko twardawa kapusta i chrupiące migdały.
- Kreple z makiem i cebulą – przygotowywane przez Żydów zamieszkałych w północnej części Mazowsza. Aromatyczny farsz składa się z duszonej cebuli i maku z dodatkami przypraw.
- Cymes daktylowo-jabłkowy – przygotowywany przez Żydów zamieszkujących Wileńszczyznę. Gotowana marchew, a zamiast miodu daktyle i jabłka.
- Knysze – wypiekane przez podlaskich Żydów, szczególnie tych, którzy zamieszkiwali Knyszyn i Tykocin. Cienkie, drożdżowe ciasto faszerowane kaszą gryczaną i grzybami.
W ramach biletu na warsztaty przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl. Autor książek kulinarnych "Pyszności z roślin", "Roślinna kuchnia regionalna" i "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej". Prowadzi warsztaty kulinarne i z roślin dziko rosnących.