Smaki Szawuot – warsztaty kulinarne dla osób w wieku 60+

Na warsztatach przeniesiemy się w smakowity świat żydowskich tradycji kulinarnych związanych ze świętem Szawuot. Skupimy się na daniach opartych na nabiale, mące i owocach.

Miska przesianej mąki ze zrobionym palcem zagłębieniem w środku.
Copyrights
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich
  • Zajęcia w dwóch terminach do wyboru:
    • 5 czerwca (czwartek), godz. 11:00–14:00
    • 12 czerwca (czwartek), godz. 11:00–14:00
  • Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani", wejście od strony ul. Lewartowskiego, zejście schodami lub zjazd windą w dół
  • Udział jest bezpłatny. Obowiązuje rezerwacja miejsc
  • Zapisy od 27 maja (wtorek). Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie w godz. 10:00–15:00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2
  • Jedna osoba może zarezerwować max. 2 miejsca

Naleśniki na słono i słodko, serniki, pierogi z twarogiem, zapiekanki z makaronem i serem… Smak tradycyjnych dań przyrządzanych na święto Szawuot, czyli święto upamiętniające otrzymanie Tory na górze Synaj, ucieszy wszystkich amatorów nabiału, dań mącznych i owoców.

Co symbolizują te potrawy? W jaki sposób obchodzone jest to święto dziś, a jak świętowano w starożytności? Jak tradycje Szawuot zainspirowały polską kulturę ludową?

Porozmawiamy o tym podczas warsztatów kulinarnych i przygotujemy wspólnie świąteczne kugle makaronowe.

Smaki Szawuot – warsztaty kulinarne dla osób w wieku 60+

05.06.2025 - 26.06.2025