Smaki Szawuot – warsztaty kulinarne dla osób w wieku 60+
Na warsztatach przeniesiemy się w smakowity świat żydowskich tradycji kulinarnych związanych ze świętem Szawuot. Skupimy się na daniach opartych na nabiale, mące i owocach.
- Zajęcia w dwóch terminach do wyboru:
- 5 czerwca (czwartek), godz. 11:00–14:00
- 12 czerwca (czwartek), godz. 11:00–14:00
- Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani", wejście od strony ul. Lewartowskiego, zejście schodami lub zjazd windą w dół
- Udział jest bezpłatny. Obowiązuje rezerwacja miejsc
- Zapisy od 27 maja (wtorek). Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie w godz. 10:00–15:00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2
- Jedna osoba może zarezerwować max. 2 miejsca
Naleśniki na słono i słodko, serniki, pierogi z twarogiem, zapiekanki z makaronem i serem… Smak tradycyjnych dań przyrządzanych na święto Szawuot, czyli święto upamiętniające otrzymanie Tory na górze Synaj, ucieszy wszystkich amatorów nabiału, dań mącznych i owoców.
Co symbolizują te potrawy? W jaki sposób obchodzone jest to święto dziś, a jak świętowano w starożytności? Jak tradycje Szawuot zainspirowały polską kulturę ludową?
Porozmawiamy o tym podczas warsztatów kulinarnych i przygotujemy wspólnie świąteczne kugle makaronowe.