Dla dzieci

Niedzielne warsztaty rodzinne – online, stacjonarnie, na zewnątrz

Na pierwszym planie ekran apataru/kamery z kadrem filmu. W kadrze kobieta, która opowiada coś do kamery. W tle ta sama kobieta.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Na niedzielnych warsztatach proponujemy aktywności łączące ze sobą elementy zabawy, ruchu, wiedzy i działań twórczych. 

  • niedziele, godz. 11.00-14.00, obowiązuje wcześniejsza rezerwacja

"Pesach. Razem przy sederowym stole" – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM 

  • 3 kwietnia, godz. 11.00-14.00 (stacjonarne) 
  • Wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc [email protected]

Jak wyglądają przygotowania do święta Pesach? Co powinno znaleźć się na talerzu sederowym i jakie jest znaczenie poszczególnych potraw? Wspólnie poznamy tradycję święta Pesach oraz zwiedzimy część wystawy czasowej, na której poznamy wybrane potrawy tradycyjnej i współczesnej kuchni żydowskiej. Na zakończenie własnoręcznie wykonamy talerze sederowe z wykorzystaniem różnych materiałów plastycznych.

Warsztaty są dostosowane w szczególności do potrzeb dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, sprzężoną, spektrum autyzmu oraz głuchych. Podczas warsztatów będzie dostępny tłumacz Polskiego Języka Migowego.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

Święto Pesach na wystawie "Od kuchni". Rodzinny spacer sensoryczny

Podczas święta Pesach Żydzi wspominają biblijną ucieczkę z ziemi egipskiej, domu niewoli. We wspomnieniach przewijają się myśli o smaku goryczy niewoli i słodyczy odzyskanej wolności. Takie smaki pojawiają się od stuleci także na żydowskim świątecznym stole. Na wystawie czasowej "Od kuchni" poznamy historię najważniejszych żydowskich świąt i związane z nimi smaki i zapachy. Zwiedzimy wystawę, korzystając ze wszystkich naszych zmysłów. Będziemy odkrywać tradycje, dotykać, wąchać i smakować składniki tradycyjnych potraw żydowskich.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz

  • 7 i 8 maja (sobota lub niedziela do wyboru), godz. 11.00-14.00 (wydarzenie stacjonarne)
  • BRAK MIEJSC

Co w trawie piszczy? Budząca się do życia na wiosnę ziemia, to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty. Zobaczymy, jak się mają nasiona, gdy nikt na nie nie patrzy.

Przygotujemy slalom gigant dla fasoli, a w kuchni porozmawiamy o tym, co zdrowe i mądre, ale niekoniecznie poważne. Wspólnie zrobimy czekoladowe babeczki z fasolą, ziołowe kuleczki z macy, placuszki malowane nowalijkami oraz wiosenny koktajl witaminowy.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”.

 

"Czym pachnie szabat?" – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM

  • 15 maja, godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc [email protected]

Jakie jest najważniejsze święto żydowskie? Jak wygląda i jak pachnie tradycyjny stół szabatowy? Odwiedzimy wystawę czasową, gdzie poznamy potrawy szabatowe. W pachnącym nastroju zrobimy własną besamimkę, czyli pojemnik na wonne zioła lub korzenie. Będzie bardzo aromatycznie!

Warsztaty są dostosowane w szczególności do potrzeb dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, sprzężoną, spektrum autyzmu oraz głuchych. Podczas warsztatów będzie dostępny tłumacz Polskiego Języka Migowego.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

Dzień Dziecka z Muzeum POLIN 

Dzieci poznają świat zmysłami poprzez dotykanie, wąchanie, słuchanie i smakowanie. Doświadczają przy tym wielu emocji, ciesząc się różnorodnością doznań. Z okazji tegorocznego Dnia Dziecka Muzeum POLIN zaprosi najmłodszych do odkrywania zmysłowego kultur i tradycji. Posmakujemy wielokulturowości, poznając kuchnie z różnych stron świata.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

Owocowy zawrót głowy. Rodzinne warsztaty ceramiczne

Na wystawie czasowej "Od kuchni" zabawimy się w detektywów tropiących smak soczystych owoców w tradycyjnych potrawach żydowskich. Po czym nauczymy się tworzyć piękne przedmioty z plastycznej gliny. Powstaną owoce, misy i patery, które zabierzemy ze sobą jako pamiątkę z wystawy.

Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

 

Miejsce edukacji rodzinnej

pomarańczowy napis U króla Maciusia. Miejsce Edukacji Rodzinnej

Darczyńcy

Logo Fundacji Parasol          

Patroni medialni

Logo Gazety Wyborczej      logo warszawskiej Gazety Wyborczej    Logo portalu cojestgrane24.wyborcza.pl             

 logo portalu czaszieci.pl     logo z napisem dziecko w Warszawie

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl