Kolacja szabatowa: Smaki dawnej Warszawy
image

image

image

image

Jakimi daniami zajadali się mieszkańcy przedwojennej Warszawy? Jakie smaki królowały na talerzach w domach, restauracjach czy kawiarniach? Odkryj kulinarne dziedzictwo dawnej Warszawy i posłuchaj rodzinnych opowieści.
- 16 maja (piątek), godz. 20:00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
- Bilety: 330 zł, dostępne w kasach lub online
- Liczba miejsc ograniczona: 50 osób
- Kolacja prowadzona w języku polskim
Wieczór w POLIN to zaproszenie do tego świata – do Warszawy, której smaki nie zniknęły, ale żyją w rodzinnych historiach i dawnych recepturach. Na stole pojawią się dania inspirowane przedwojennymi przepisami, tworzące pomost między tradycją a współczesną interpretacją. Menu będzie dostępne w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej. Daniom będą towarzyszyć wina, także w wersji bezalkoholowej, dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz.
Wyobraź sobie Warszawę, w której kuchnia była sercem domu, a smak i zapach tworzyły zapis codzienności. Restauracje, kawiarnie i mieszkania tętniły życiem towarzyskim, a szabasowy stół był nie tylko miejscem wspólnego posiłku, ale i przestrzenią opowieści o rodzinie, o świecie, o marzeniach.
Przeniesiemy się w czasie i przywołamy klimat przedwojennej żydowskiej Warszawy. Jakie smaki, zapachy kojarzą się z ówczesną kuchnią? Przewodniczkami w tej kulinarnej podróży będą Nela Rubinstein i Bat-Szewa Singer.
Nela, żona wielkiego pianisty Artura Rubinsteina, była autorką legendarnych przepisów, a przede wszystkim mistrzynią w odtwarzaniu smaków przedwojennej stolicy. To dzięki niej kuchnia dawnej Warszawy stała się czymś więcej niż wspomnieniem – opowieścią, którą można poczuć wszystkimi zmysłami.
Bat-Szewa, matka Izaaka Baszewisa Singera, królowała w kuchni w domu przy ul. Krochmalnej, który był przystanią dla rodziny, miejscem spotkań i rozmów przy szabasowym stole.
Opowieści rodzinne Neli i Baty Szewy wokół kuchni przywoła Katarzyna Jankowska – ekspertka od kultury i historii żydowskiej.
Na zakończenie wieczoru każdy z gości otrzyma upominek-niespodziankę, który przedłuży przyjemność szabatowego odpoczynku także po kolacji.
Partner: