Wydarzenie
16.05.2025

Kolacja szabatowa: Smaki dawnej Warszawy

Jakimi daniami zajadali się mieszkańcy przedwojennej Warszawy? Jakie smaki królowały na talerzach w domach, restauracjach czy kawiarniach? Odkryj kulinarne dziedzictwo dawnej Warszawy i posłuchaj rodzinnych opowieści.

  • 16 maja (piątek), godz. 20:00, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
  • Bilety: 330 zł, dostępne w kasach lub online
  • Liczba miejsc ograniczona: 50 osób
  • Kolacja prowadzona w języku polskim

Wieczór w POLIN to zaproszenie do tego świata – do Warszawy, której smaki nie zniknęły, ale żyją w rodzinnych historiach i dawnych recepturach. Na stole pojawią się dania inspirowane przedwojennymi przepisami, tworzące pomost między tradycją a współczesną interpretacją. Menu będzie dostępne w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej. Daniom będą towarzyszyć wina, także w wersji bezalkoholowej, dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz.

Menu kolacji →

Wyobraź sobie Warszawę, w której kuchnia była sercem domu, a smak i zapach tworzyły zapis codzienności. Restauracje, kawiarnie i mieszkania tętniły życiem towarzyskim, a szabasowy stół był nie tylko miejscem wspólnego posiłku, ale i przestrzenią opowieści o rodzinie, o świecie, o marzeniach.

Przeniesiemy się w czasie i przywołamy klimat przedwojennej żydowskiej Warszawy. Jakie smaki, zapachy kojarzą się z ówczesną kuchnią? Przewodniczkami w tej kulinarnej podróży będą Nela Rubinstein i Bat-Szewa Singer.

Nela, żona wielkiego pianisty Artura Rubinsteina, była autorką legendarnych przepisów, a przede wszystkim mistrzynią w odtwarzaniu smaków przedwojennej stolicy. To dzięki niej kuchnia dawnej Warszawy stała się czymś więcej niż wspomnieniem – opowieścią, którą można poczuć wszystkimi zmysłami.

Bat-Szewa, matka Izaaka Baszewisa Singera, królowała w kuchni w domu przy ul. Krochmalnej, który był przystanią dla rodziny, miejscem spotkań i rozmów przy szabasowym stole.

Opowieści rodzinne Neli i Baty Szewy wokół kuchni przywoła Katarzyna Jankowska – ekspertka od kultury i historii żydowskiej.

Na zakończenie wieczoru każdy z gości otrzyma upominek-niespodziankę, który przedłuży przyjemność szabatowego odpoczynku także po kolacji.

Partner:

Logo restauracji Warsze by bracia Wiśniewscy

Orlen - mecenas muzeum