Warsztaty
7.06.2025

Be-teawon! Smacznego! Warsztaty kulinarne dla nastolatków z niepełnosprawnościami i ich rodzin

Dziewczyna trzyma przed sobą obrazkową instrukcję zaplatania chałki z sześciu wałków. W tle przy stołach stoją trzy osoby w fartuchach.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy do krainy smaków i zapachów – Pracowni kulinarnej "U Fani"! To tutaj, na powierzchni 231 metrów kwadratowych studia kuchennego, będziemy gotować, piec smażyć i łączyć składniki, aby wyczarować niepowtarzalne dania kuchni żydowskiej.

  • 7 czerwca (sobota), godz. 14:00–17:00
  • Pracownia kulinarna "U Fani"
  • Wstęp bezpłatny, wymagana rezerwacja: [email protected]
  • Wiek uczestników i uczestniczek: 13–17 lat

Podczas tych smakowitych warsztatów poznamy wybrane przepisy kulinarne oraz samodzielnie przygotujemy różne potrawy. Warsztaty poprowadzi ekspertka kulinarna, która w ciekawy sposób przybliży tajemnice kuchni. Całość dopełnią opowieści o kulturze i tradycjach żydowskich.

Zajęcia poprowadzi Agnieszka Kuś – historyczka, varsavianistka, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka muzealna i vlogerka. Studiowała historię i italianistykę na Uniwersytecie Warszawskim, relacje polsko-żydowskie w Instytucie Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk oraz Food Studies na SWPS w Warszawie. Zajmuje się historią kulinariów i gastronomii. W Muzeum POLIN prowadzi kulinarne spacery po Warszawie, warsztaty kulinarne z oferty stałej muzeum oraz podczas TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.

 

Logotyp Kultura Dostępna i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.