Przy długim stole roboczym, kuchennym, stoja dookoła ludzie, którzy przygotowują potrawy: rolują ciasto na chałkę, kroją składniki
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wydarzenia kulinarne w POLIN

Najnowsza wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" potrwa od 11 marca do 12 grudnia 2022 roku. Będzie smacznie, różnorodnie, wielokulturowo, a wystawa będzie oddziaływać na wszystkie zmysły!

"Jedzenie jest ważną częścią każdej kultury – na zwyczaje kulinarne wpływ mają warunki lokalne, wpływy otoczenia, warunki historyczne, religijne i świeckie tradycje i obyczaje. Na wystawie «Od kuchni» zaprezentowane zostaną ikoniczne potrawy i produkty, zwyczaje i tradycje oraz ciekawe historie związane z kuchnią żydowską. Te "apetyczne" zjawiska staną się punktem wyjścia do opowieści o szeroko pojętej kulturze żydowskiej, nie tylko w aspekcie religii i tradycji, ale też w aspekcie geograficznym, społecznym, historycznym, współczesnym" – zapraszają kuratorki najnowszej wystawy "Od kuchni", Magdalena Maślak i Tamara Sztyma.

Jak przy każdej wystawie czasowej zachęcamy grupy biznesowe do organizacji ekskluzywnego zwiedzania wystawy z kuratorem, lub by w trakcie organizowanych w Centrum Konferencyjnym POLIN zaprosić swoich gości na oprowadzanie z przewodnikiem. Tematyka kulinarna otwiera wiele możliwości – nie tylko uatrakcyjnia udział w konferencji, ale ma także potencjał integracyjny, warsztatowy czy biznesowy (np. w organizacji spotkań). 

Warsztaty kulinarne

Nasza kuchnia to przestrzeń 230 m2, w pełni wyposażona w sprzęt kulinarny, jak i projektor i nagłośnienie. To idealne miejsce do realizacji szkoleń, warsztatów czy nieformalnych spotkań biznesowych. Współczesna kuchnia izraelska – hummusy, pikle, bajgle, żydowski comfort food czy nauka wyrabiania ciasta na chałkę to tylko kilka z tematów, które "braliśmy na warsztat". W zależności od Państwa potrzeb warsztaty kulinarne mogą być elementem w zaplanowanym przez Państwa bloku szkoleniowym, jak i programem integracyjnym połączonym ze wspólnym posiłkiem.

Spacery kulinarne i degustacyjne

Autorskie spacery miejskie z degustacją, podczas których można odkryć historię miasta i spróbować smaków żydowskiej Warszawy. Podążymy śladami nieistniejących już bazarów, sklepów i jatek. Odszukamy na kulinarnej mapie miasta miejsca, gdzie mogliśmy spotkać amatorów gefilte fisz i gęsiego pipka.

Degustacja wina koszernego przy akompaniamencie tanga

Przestrzeń "Kuchnia" to doskonałe miejsce na nieformalne spotkanie po konferencji. Możemy dla Państwa zorganizować degustację wina koszernego przy akompaniamencie przedwojennego tanga lub muzyce klezmerskiej. Sala "Kuchnia" jest klimatyczną przestrzenią otwartą na patio, sprzyjająca luźnej i relaksującej atmosferze.

Degustacje lub kolacja szabatowa w "Warsze"

Jedzenie przy jednym stole zawsze łączy, pozwala na odkrycie wspólnych doświadczeń i upodobań. Nasze kolacje to wyjątkowe przeżycie kulinarne i kulturalne! Menu naszych wydarzeń jest zawsze przygotowywane na zamówienie.

Zachęcamy do kontaktu z Sekcją Obsługi Wydarzeń Muzeum POLIN!

email: [email protected]