Edukacja
Zgłoszenia do 28.02.2022

Rówieśnicy – Przewodnicy – nabór do piątej edycji projektu

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Jeśli masz 16-18 lat i mieszkasz w Warszawie lub w jej bliskiej okolicy, dołącz do projektu "Rówieśnicy – Przewodnicy" i weź udział w bezpłatnych warsztatach na temat kuchni żydowskiej.

  • Projekt obejmuje 8 spotkań w wybrane środy w godz. 16.00-17.30

Obserwujesz blogi kulinarne w mediach społecznościowych? A może prowadzisz własny? Interesujesz się historią i kulturą żydowską? Chcesz poczuć, jak smakuje prawdziwy nowojorski i własnoręcznie przygotowany bajgiel? Dzielić się ze znajomymi radością kulinarnych eksperymentów i przy okazji nauczyć, jak budować pasjonujące opowieści o jedzeniu?

W trakcie spotkań, przy wsparciu edukatorek, stworzysz swój własny, oryginalny przepis kulinarny zainspirowany nową wystawą czasową Muzeum POLIN "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Następnie nauczysz się opowiadać o sekretach kuchni żydowskiej swoim rówieśnikom. Na zakończenie projektu wspólnie przygotujemy ucztę przyprawioną żydowskimi smakami.

Nie wymagamy doświadczenia kulinarnego ani przewodnickiego (tego będziemy się uczyć). Wystarczy, że szukasz nowych sposobów na spędzenie czasu wolnego, wyrażania siebie oraz chcesz poznać nowych ludzi i nie odstrasza Cię udział w trzymiesięcznym projekcie. 

Harmonogram spotkań w ramach piątej edycji projektu "Rówieśnicy – Przewodnicy"

  • 9.03 – poznajmy się – spotkanie integracyjne 
  • 23.03, 6.04, 20.04, 11.05, 25.05 – warsztaty wprowadzające do tematu kuchni żydowskiej oraz storytellingowe (jak opowiadać)
  • 1.06 – przygotowanie przepisów
  • 8. 06 – zakończenie projektu – oprowadzenie osoby zaproszonej przez uczestników_czki po wystawie czasowej "Od Kuchni" oraz wspólne gotowanie.

 

Zajęcia poprowadzą:

  • Kasia Jankowska – koordynatorka projektu „Rówieśnicy – Przewodnicy”, przewodniczka oraz edukatorka w Muzeum POLIN, autorka scenariuszy spacerów kulinarnych i degustacyjnych, licencjonowana przewodniczka miejska po Warszawie.

  • Agnieszka Kuś – interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. W Muzeum POLIN prowadzi kulinarne zwiedzania Warszawy dotyczące dziedzictwa kulinarnego Żydów w Polsce.

Informacje organizacyjne

  • Zajęcia są bezpłatne.
  • Przewidziano 8 spotkań w wybrane środy w godz. 16.00-17.30.
  • Spotkania i warsztaty odbywają się w Muzeum POLIN w Centrum Edukacyjnym oraz na wystawie czasowej "Od kuchni".
  • Przewidujemy tryb stacjonarny, ale w razie wprowadzenia lockdownu przejdziemy do formuły online.
  • Kontakt z koordynatorką projektu odbywa mailowo. Prosimy regularnie sprawdzać skrzynkę.
  • Podczas kursu dopuszczalne są dwie nieobecności.

     

    Wyniki rekrutacji prześlemy mailowo do 2 marca 2022 r.

    Liczba miejsc jest ograniczona.

    Kontakt w sprawie warsztatów: [email protected]

    W przypadku większej liczby zgłoszeń niż miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo wyboru uczestników na podstawie aplikacji.